HTML

drPR blog

Kommunikációs tapasztalatok, rácsodálkozások, panaszok egy jogász végzettségű, és kommunikációért is felelős embertől.

Friss topikok

Linkblog

Schmitt, a helyesírás - és mi PR-esek

2011.01.10. 11:10 tothpb

Az év első napjainak hírcsemegéjeként szolgált a Köztársasági Elnök évnyitó beszédje, pontosabban annak honlapjára feltöltött, írott változata, amelyben helyesírási hibákat és elírásokat találtak a szemfülesebbek.

Volt nem kis kárörvendés itt, ami rendben is volna, ha mi magunk - PR-esek és újságírók - nem követnénk el hibákat nap mint nap, tömegesen. Különösen a sajtó részéről nem ártott volna az óvatosság, hiszen a digitális forradalom felgyorsult világában nap mint nap látunk elírásokat és hibákat a legnagyobb hírportálokon és televíziókban egyaránt.
 
Számomra mindig természetes volt, hogy figyelek a helyesírásomra. Amíg még az iskolarendszerű képzés padjait koptatám (a régmúlt itt a megfelelő igeidő), ebben mindig a jók közé tartoztam. És azt hiszem, a PR-esek és az újságírók legnagyobb része elmondhatja ezt magáról.
 
Csakhogy a helyesírás olyan, mint a fogaink egészsége. Hiába dicsér a fogorvos a gimnáziumi évek alatt, utána pár év alatt szépen kihullik minden fogunk, ha nem vigyázunk rá rendesen.
 
A lényeg: ne gondoljuk, hogy az tud helyesen írni, aki megjegyezte a szabályokat. Ha egy évig nem kell leírnod, úgyis elfelejted. Pont úgy kell helyesen írni, ahogyan jogszabályt is alkalmaz az ember. Hiába érzem úgy, hogy tudom a pontos törvényhelyet, újból és újból elő kell venni a szöveget, és ellenőrizni. Nem az a gáz, ha nem tudom a kárfelelősség paragrafusának számát, hanem ha rosszul írom le.
 
Így van ez azokkal a vidám dolgokkal is, mint például "Körös-Maros-vidéki" vagy "gördülőcsapágy-gyár". Csakhogy felgyorsult a világ, és nincs idő utánajárni. Pedig nem ártana.
 
A Köztársasági Elnök honlapján például még most is helytelenül szerepel az, hogy "2010. decembere" - valójában pont nélkül kellene ezt írni. Miközben a "2010. december" csak ponttal helyes.
 
És így eszembe jut az is, hogy talán túlbonyolították néhol a rendszert. Itt vannak például a mozgószabályok, ahol maga a Szabályzat is azt írja: ha lehet, inkább kerüljük el a használatát. (Hogy kell például írni azt, hogy szerzőijogdíjelőlegfizetésiértesítő?)
 
Addig is, amíg így marad, legyen ez a szlogenünk: "Szabályzat van nálam, és nem félek használni!"

Szólj hozzá!

Címkék: helyesírás köztársasági elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://drpr.blog.hu/api/trackback/id/tr292573654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása